گروه تولیدی تجاری عرشیا فروشنده و صادر کننده انواع گوگرد کلوخه ایرانی و ترانزیت در تناژهای کم به صورت کانتینری و محموله های بزرگ به صورت فله روی کشتی فله بر تحویل داده می شود.
مقاصد گوگرد صادراتی ایران
ایران سومین تولید کننده گوگرد خاورمیانه است و کشورهای چین، هند و پاکستان بزرگترین خریداران گوگرد ایران هستند.ه طور متوسط سالانه حدود یک میلیون تن گوگرد توسط پالایشگاههای گاز پارس جنوبی، هاشمی نژاد و ایلام تولید و به بازارهای داخلی و خارجی عرضه می شود.
منابع اصلی گوگرد در ایران
گوگرد بر خلاف دیگر فرآورده های صنایع معدنی به عنوان یک محصول اصلی تولید نمی شود بلکه به عنوان محصول جانبی صنایع نفت، گاز و پتروشیمی تولید شده و مقدار تولید سالانه آن نیز با توجه به راه اندازی بخش های مختلف پالایشگاه های گاز رو به افزایش است. عمده ترین تولید کننده گوگرد کشور، شرکت ملی گاز ایران می باشد. گوگرد یکی از مهمترین مواد خام صنایع شیمیایی است که در صنعت کشاورزی به صورت کودهای فسفاته، سولفاته و بسیاری صنایع دیگر مورد استفاده قرار می گیرد.
ایران سومین تولید کننده گوگرد خاورمیانه است
وی تاکید کرد: در منطقه خاورمیانه، ایران پس از عربستان و امارات در رتبه سوم از نظر حجم تولید گوگرد قرار دارد.
تولید گوگرد در پالایشگاههای نفت و شرکتهای پتروشیمی
به گفته وی، علاوه بر شرکتهای پالایش گاز، پالایشگاههای نفت از جمله تهران، شیراز، تبریز، اراک، اصفهان، آبادان و بندرعباس؛ همچنین شرکتهای پتروشیمی رازی و خارک نیز گوگرد تولید می کنند.
گوگرد یکی از عناصر شیمیایی جدول تناوبی است که نماد آن S و عدد اتمی آن 16 میباشد. گوگرد یک نافلز فراوران بیبو، بیمزه و چند ظرفیتی است که بیشتر به شکل کریستال های زرد رنگ که در کانیهای سولفید و سولفات بدست میآید شناخته شده میباشند. گوگرد یک عنصر حیاتی و لازم برای تمامی موجودات زنده است که مورد نیاز اسید آمینهها و پروتئینها میباشد. این عنصر به صورت اولیه در کودها استفاده میشود ولی بصورت گسترده تر در باروت ، ملین ها ، کبریت ها و حشره کش ها بکار گرفته میشود.
چشم انداز مصرف گوگرد در بازار جهانی
بر اساس انواع مصرف کننده نهایی، بازار جهانی گوگرد به کود، فرآوری شیمیایی، تولید فلز، پردازش لاستیک و سایر صنایع مصرف کننده نهایی تقسیم می شود. از آنجایی که 90 درصد گوگرد به عنوان اسید سولفوریک در کود فسفاته استفاده می شود، سهم عمده بازار کود است. استفاده از گوگرد در ولکانیزه کردن لاستیک نیز یکی از کاربردهای اصلی آن است. بر اساس مناطق، بازار جهانی گوگرد به آسیا و اقیانوسیه، اروپا، آمریکای شمالی، خاورمیانه و آفریقا و آمریکای لاتین تقسیم شده است. آسیا و اقیانوسیه یک منطقه کلیدی از بازار است. رشد بازار در منطقه به افزایش تقاضا برای گوگرد در کود و فرآوری لاستیک از کشورهایی مانند چین، هند و غیره نسبت داده می شود. در بازیافت گوگرد داخلی افزایش سطح زیر کشت در سال های اخیر منجر به رشد تقاضای بازار گوگرد شده است. تحولات در استان سیچوان منجر به افزایش قابل توجه ظرفیت تولید گوگرد شده است. تایلند بزرگترین تولید کننده لاستیک طبیعی است که به دلیل استفاده بیشتر از گوگرد برای ولکانیزه کردن لاستیک می باشد.
محرکها و عوامل اثر گذار بر قیمت گوگرد در جهان
استفاده روزافزون از گوگرد به شکل اسید سولفوریک در کودهای فسفاته که جزء حیاتی صنایع غذایی و آشامیدنی است باعث رشد بازار گوگرد می شود.
افزایش قیمت محصولات منجر به افزایش تقاضا برای کود شده است. همچنین آب و هوای مساعد باعث افزایش تقاضا برای کود در کشورهای عمده کشاورزی در سراسر جهان شده و منجر به استفاده زیاد از گوگرد شده است.
گوگرد برای حمل ولکانیزه شدن لاستیک ما استفاده می شود. همچنین در ساخت ریون و سلفون از طریق واکنش با متان برای تولید دی سولفید کربن استفاده می شود. این به نوبه خود باعث رشد بازار می شود.
از ترکیبات گوگردی در ساخت قارچ کش ها، مواد شیمیایی کشاورزی، مواد رنگی، شوینده ها و محصولات سفید کننده استفاده می شود. آنها همچنین به عنوان نگهدارنده در میوه های فرآوری شده و خشک به دلیل سهم زیادی از گوگرد در بازار استفاده می شوند.
استخراج گوگرد از فرآیند استخراج بسیار پرهزینه است که پیشبینی میشود مانع رشد بازار جهانی شود.
اثرات مضر گوگرد بر سلامت انسان، مانند مشکلات مربوط به بینی و گلو، یکی از محدودیت های اصلی بازار است.
انتظار می رود استفاده از گوگرد در بتن پلیمری سیمانی به عنوان یک فرصت در آینده عمل کند.
گوگرد خام خروجی از پالایشگاهها و پتروشیمی ها که بعد از فرایند بازیابی گوگرد از نفت یا گاز استخراج می شود به صورت مذاب می باشد بعد از انقال آن به محیط باز و در معرض قرار گرفتن در دمای محیط به صورت جامد در می اید که بعد از سخت و محکم شدن توسط لودر و ادوات بارگیری خرد شده و به صورت کلوخه گوگرد نام برده می شود.
فرایند بازیابی و استخراج گوگرد از نفت و گاز (پالایشگاه و پتروشیمی)
این فرایند به منظور بازیابی ترکیبات گوگردی از جریان های گازی ترش پالایشگاه های گاز و نفت خام به منظور جلوگیری از نشر گازهای آلاینده و همچنین تولید گوگرد مورد استفاده قرار می گیرد. یکی از عمده ترین مصارف گوگرد در دنیا تولید اسید سولفوریک می باشد.
به طور معمول پالایشگاه های نفت خام به منظور تولید فراورده های هیدروکربوری منطبق با استانداردهای کیفی و زیست محیطی ملزم به کاهش میزان ترکیبات موجود در محصولات خود هستند. فرایندهای تصفیه هیدروژنی (Hydro Treating) به همین منظور در پالایشگاه ها طراحی و احداث می شوند. در این فرایندها ترکیبات گوگردی موجود در برش های نفت خام به گاز سولفید هیدروژن (H2S) تبدیل می شود. جهت بازیابی گوگرد موجود در این جریان گازی، از فرایند بازیابی گوگرد (Sulphur Recovery Unit or Claus) استفاده می شود. در پالایشگاه های گاز نیز جهت حذف ترکیبات گوگردی از گازهای تولیدی و شیرین سازی گاز به طور معمول از برج های آمین استفاده می شود که در انتهای این فرایند نیز ترکیبات گوگردی به شکل سولفید هیدروژن تولید می گردند که نیاز است به کمک فرایند Claus گوگرد آن مورد بازیابی قرار گیرد.
در این فرایند بعد از دو مرحله واکنش؛ عنصر گوگرد تولید می گردد. در ابتدا در مرحله اول در کوره و با حضور کاتالیست های آهن گاز سولفید هیدروژن به دی اکسید گوگرد (SO2) تبدیل می شود سپس در مرحله دوم و در راکتورهای مجزا باقیمانده گازهای سولفید هیدروژن با دی اکسید گوگرد در حضور کاتالیست های آلومینای فعال در چند مرحله به عنصر گوگرد تبدیل می شوند. میزان نرخ تبدیل در فرایند بازیابی گوگرد (Claus) 90 تا 95 درصد می باشد به همین منظور مقداری گاز حاوی ترکیبات گوگردی در انتهای این فرایند وجود خواهد داشت که به Tail Gas معروف است. با توجه به وجود استانداردهای زیست محیطی شرکت های پالایشی قبل از نشر این گازها به هوا ملزم به تصفیه آن می باشند.